Bivalypörkölt aszalt szilvával töltött kölesgombóccal

Bivalypörkölt aszalt szilvával töltött köles gombóccal

Hozzávalók: (15 főre) 2,5 kg bivaly lapocka, 50 dkg vöröshagyma, 3 paprika, 3 paradicsom, 5 fej fokhagyma, fél csípős paprika, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, só, 2 evőkanál őrölt paprika, borsikafű, 1 dl vörösbor. Köret: 25 dkg köles, 15 dkg aszalt szilva.

Kockákra összevágjuk a húst, szalonnát szintén, majd zsíron pirítjuk. Amikor kisült a szalonna, beletesszük a finomra vágott hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, és az egészet lepirítjuk. A zsírjára sült hagymára rátesszük a húst és tovább sütjük. Amikor kicsit kifehéredik a hús, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagyma 1/3 részét, enyhén sózzuk, teáskanálnyi borsikafüvet keverünk hozzá, és egy órán át főzzük.

A bivaly kissé édeskés, átmenet a marha, és a vadhús között, így fűszerezésekor is ezt vesszük figyelembe. A háromnegyedig kész pörkölt elfőtt levét pótoljuk, hozzátesszük a csípős paprikát, ízlés szerint sót, őrölt paprikát, és készre főzzük. Amikor már majdnem kész, beleborítjuk a megmaradt fokhagymát és vörösborral összerottyantjuk.

A kölest finomra vágott vöröshagymán kissé megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük. Mivel ez gombóc lesz, ezért, ha kissé túlfő, nem probléma, jobban összeáll. Az aszalt szilvát beáztatjuk, majd leszűrjük. A kölesből gombócot formálunk, a közepébe beáztatott, lecsepegtetett szilvát teszünk.

Tálaláskor a gombócokat félbe vágjuk, a tányér közepére helyezzük, a pörköltet köré tesszük.