Kemencében sült nyúl paraszt krumplival

Kemencében sült nyúl paraszt krumplival

Hozzávalók: 2,7 kg nyúl, 0,5 kg fehérboros savanyú káposzta, 1 fej fokhagyma, 2 lila hagyma, 4 szál rozmaring, só, 4 teáskanál feketebors, 2 fakanál sertészsír, 4 sárgarépa, 20 dkg vékonyra vágott szalonna. A körethez: 1 kg krumpli, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 2 vöröshagyma, 1 púpos evőkanál sertészsír.

Amennyiben szükséges, a káposztát átmossuk és leszűrjük. A zöldségféléket megtisztítjuk.

Egy nagyobb tepsit zsírral kikenünk, befedjük boros káposztával. Ráhelyezzük a nyulat, majd a húsába mindenfelé kis vágásokat ejtünk, és belenyomjuk a fokhagymagerezdeket. A hús mellé és a hasüregébe is teszünk sárgarépát, félbevágott vöröshagymát és lila hagymát.

A nyulat gazdagon meghintjük sóval, borssal, majd jó alaposan bedörzsöljük. Gerincére rozmaring ágakat fektetünk, ezeket szalonna csíkokkal rögzítjük.

Alufóliával gondosan lefedjük. Kemencében – vagy sütőben – háromnegyed órán át sütjük.

Közben a krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. Tepsibe tesszük, őrölt paprikával, sóval és zsírral összekeverjük. Cikkekre vágott vöröshagymát nyomkodunk közé, fóliával lefedjük és fél órát sütőben pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, átforgatjuk, és addig sütjük, míg a paraszt krumplink szép színesre pirul.

Közben a nyulat kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, a szalonnát, és a rozmaringot. A húst átfordítjuk, a másik felét is befűszerezzük, majd visszatesszük rá a szalonnát és fólia nélkül szép színesre sütjük. Idő közben még egyszer átfordítjuk, hogy az alsó fele is piros legyen.

Paraszt krumplival és a nyúl mellett sült zöldségekkel kínáljuk.