Kolbászos pogácsa

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók (2 tepsire való adag): 1 kg liszt, csipetnyi cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 tojás sárgája, 5,5 dl tej. A töltelékhez: 3 szál új fokhagyma, 30 dkg darált füstölt kolbász, 10 dkg vaj. A tetejére: 2 tojás, 3 evőkanál tej, 10 dkg tökmag, 15 dkg reszelt sajt.

Egy kis tálkában kevés cukorral két-három deci langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A darált kolbászt a vajjal, és a szeletelt zöldhagymával összegyúrjuk.

A lisztet átszitáljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a tojások sárgáját, sót, borsot, a megkelt élesztős tejet, puha vajat. Ezekkel, és a többi langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát.

Amikor már szép hólyagosra kidolgoztuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két-három centi vastagságúra kisodorjuk. Egy evőkanál domború felével a kolbászos töltelék harmadát elkenjük rajta. Először alulról, majd felülről és két oldalról felhajtjuk a tésztát. Az így kapott párnát húsz percen át konyharuhával letakarva kelesztjük.

Ezt a műveletet – sodrás, kenés, hajtogatás, pihentetés – még kétszer megismételjük. Ezután is pihentetjük húsz percig, majd kisodorjuk, késsel berácsozzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. Tenyerünkkel az oldalát kicsit megemeljük, hogy magasabbak legyenek. Papírral bélelt tepsibe helyezzük. Az első tepsi tartalmát felvert tojással lekenjük, sajttal megszórjuk. A másikra először tökmagot teszünk, utána kenjük tojással, hogy a magok ráragadjanak. Újabb pihentetés után előmelegített sütőbe, vagy kemencébe helyezzük, és szép színesre sütjük.

Még forrón átkenjük tejjel, konyharuha alatt megvárjuk, míg langyosra hűl, utána lehet fogyasztani.