Borjú raguleves zsemlegombóccal

Borjú raguleves zsemlegombóccal

Hozzávalók: (8 főre) 1 kg borjúcomb, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 koktélparadicsom, ½ tv-paprika, ¼ csípős paprika, fél zellergumó, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 3 csiperkegomba, 1 púpos evőkanál zsír, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 teáskanál őrölt paprika, 4 teáskanál tárkony, 1,5 dl főzőtejszín. Gombóc: 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors.

A zöldségeket megtisztítjuk, a húst egészen kicsi, 1×1 centis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, egy púpos evőkanál zsírban feltesszük, szép színesre sütjük.

A paradicsomokat, paprikákat, fokhagymát is kis kockákra vágva a pörkölt alapba keverjük. Amikor összesült, belekerülhet a hús, amit fehéredésig sütünk, majd fűszerezzük sóval, paprikával, borssal, és két liter vízzel felöntjük.

Miközben fő a leves, a többi zöldséget is felkockázzuk, és az ételhez adjuk. Tárkonnyal ízesítjük, majd puhulásig főzzük, közben az elfőtt levet pótolgatjuk.

Elkészítjük a levesbetétet. A zsemléket felkockázzuk, zsírozott tepsiben aranybarnára pirítjuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

A zsemlekockákat egy tálban meglocsoljuk tejjel, majd tojással, liszttel, petrezselyemmel összegyúrjuk. Kicsit állni hagyjuk, sót, borsot adunk még hozzá. Forró, enyhén sós vízbe kanállal kisebb gombócokat szaggatunk, abban kifőzzük.

A megpuhult ragulevesbe beletesszük még a négyfelé vágott gombát, adunk hozzá egy kis tárkonyt, és tejszínnel összeforraljuk.

A gombócokból néhányat a tányérokba helyezünk, arra merítünk a ragulevesből. Aki szereti, kevés citromlevet tehet bele.