Szegedi csipetkés rostélyos
Hozzávalók: 1 kg rostélyos, só, 6 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg fűszerpaprika, 1 fej fokhagyma, 16 dkg tv-paprika, 10 dkg paradicsom, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 1 kg burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld. Fűszer: 1 teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál majoránna. Csipetkéhez: 4 tojás, 24 dkg liszt, csipetnyi só.
A kiklopfolt, és az inaknál bevágott hússzeleteket megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és felhevített zsírban mindkét oldalukon hirtelen átsütjük, kiszedjük, és beáztatott cserépedénybe pakoljuk.
Amennyiben szükséges, pótoljuk a zsírt, és üvegesre pároljuk benne az apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, a zellert, a fokhagymát és a kockákra vágott burgonyát. Ezután dobjuk rá a szeletelt paprikát és paradicsomot. Borssal, köménnyel és majoránnával fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá, és rövid ideig hagyjuk, hogy a zöldségek puhuljanak. Ezután sűrítjük őrölt paprikával.
A cserépedényben várakozó rostélyosokat nyakon öntjük a zöldségekkel. Lefedjük, hideg sütőbe tesszük, majd 180 fokon egy órán át pároljuk.
Közben a hozzávalókból csipetkét készítünk hozzá. Ezt kifőzzük, és az elkészült étel tetejét beborítjuk vele. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve kínáljuk.