Haluska
Hozzávalók: (20 főre) 2 kg liszt, 3,5 kg krumpli, só, sertészsír. Ízesítéshez: juhtúró, tehéntúró, dinsztelt édeskáposzta, füstölt szalonna, tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, átmossuk, lereszeljük. Három evőkanál sót szórunk rá, beleöntjük a lisztet, jó alaposan összekeverjük.
A főzővízbe két evőkanál sót, egy merőkanál zsírt teszünk, és beleszaggatjuk a galuskát. Régen vizes deszkáról, késsel szaggatták, ma már galuska szaggatón át készítik Vanyarcon is.
Kifőzés után leszűrjük, és még frissen ízlés szerint túróval, juhtúróval, vagy párolt káposztával ízesítjük. A túrós haluskákra tejfölt is kenünk, a káposztásra ezt nem tesszük, viszont mindhárom tetejét gazdagon megszórjuk sült, füstölt szalonnával.