Labdaherőke

Labdaherőke

Hozzávalók: 2 tojás, 8 tojás sárgája, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál porcukor. A forgatáshoz 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor. A sütéshez 2 liter étolaj.

Az edénybe beleütünk két egész tojást és nyolcnak a sárgáját. Szódabikarbónával és porcukorral elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható, sodorható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Gyúródeszkán is alaposan átforgatjuk, majd négy cipóra szétválasztjuk. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Derelyevágóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, mindegyik közepét bevagdossuk.

Az étolajat felmelegítjük.

A sütéshez két zománcozott szűrőkanalat összedrótozunk, ebbe lazán felemelve belehelyezzük a tésztát. Összecsukjuk a formát, és a forró olajban megmerítve, folytonosan forgatva egy perc alatt kisütjük.

Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.

Látványos, finom sütemény.