Szőlősgazda kedvence

Szőlősgazda kedvence

Hozzávalók: (10 főre) 1,5 kg sertéskaraj, 50 dkg szárnyas máj, 5 dkg szalonna, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál méz, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg sertészsír, só, 2 teáskanál majoranna, 1 nagy fürt szőlő, 1 kg krumpli, petrezselyemzöld, 5 dkg vaj.

A sertéskarajt szeletekre vágjuk, klopfoljuk, szélein a hártyákat bevágjuk, sózzuk, és zsíron elősütjük. A pirosra sült húsokat a szafttal együtt külön lábasba félretesszük.

A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk. A szőlőt leszemezzük. A szalonnát csíkokra, a vöröshagymát félfőre szeljük.

Az utolsó adag pecsenye zsírjában lesütjük a szalonnát, beleborítjuk a vöröshagymát, összesütjük, majd a csirkemáj következik. Átforgatjuk, majd majoránnát morzsolunk rá, és készre sütjük.

A kisült karajra egy deci fehérbort öntünk, fedő alatt puhára pároljuk. Idő közben az elfőtt levet vízzel pótoljuk.

A szőlőszemeket olvasztott vajra csurgatott mézen átforgatjuk, fél deci fehérborral készre pároljuk. A májat és a szőlőt összeforraljuk, tálaláskor az elősütött hússzeletekre helyezzük.

Köretnek tepsis burgonyát adunk. A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Egy fakanál zsírt egy nagyobb serpenyőben felolvasztunk. Rátesszük a krumplit, megsózzuk, és fedő alatt elkezdjük párolni. Amikor kicsit színesre és puhára sült, ízlés szerint sózzuk, és vágott petrezselymet szórunk rá. Összeforgatjuk, majd az ételhez kínáljuk.