Kranknédli

Kranknédli

Hozzávalók: 1 kg füstölt hús (előfőzött oldalas és kolbász), 1,5 kg savanyú káposzta, 50 dkg liszt, 1 zsemle, fél kg sertészsír, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 tojás, só, kevés cukor.

Az oldalast kevés vízben előfőzzük, a főzővizet meghagyjuk, szükségünk lesz rá a munka során.

A zsemlét felkockázzuk, majd két evőkanál zsíron lepirítjuk. A langyos tejbe kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba öntjük, elkeverjük benne a sót, a zsemlekockákat, a tojást, és az élesztős tejjel közepesen kemény kelt tészta alapot dagasztunk belőle. Amennyiben szükséges, kevés langyos tejet adhatunk még hozzá. Lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és egy órát langyos helyen kelesztjük.

Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, mint a kalácsot. Újra letakarjuk.

A kolbászt karikákra, az oldalast kisebb darabokra vágjuk. Egy nagyobb lábast zsírral kikenünk, beletesszük a megfelelően átmosott káposzta felét, rápakoljuk a füstölt húsokat, utána betakarjuk a megmaradt káposztával.

Ezután a feltekert tésztánkat háromujjnyi széles darabokra vágjuk. Ezeket a csigákat ráhelyezzük a káposztára, amire ráborítjuk az oldalas főzőlevét, és annyi vizet öntünk még alá, hogy a káposztát ne takarja el.

Lefedjük, és forrás után takarékon, másfél órán át főzzük. Ekkorra a káposzta megfő, a knédlik is szépen megdagadnak.

Külön tálakba szedjük a húsokat, a káposztát és a tésztát, így kínáljuk.