Lecsós tészta

Lecsós tészta

Hozzávalók: 3 tojás, 40 dkg liszt, só, őrölt paprika, sertészsír, 30 dkg kolozsvári és kenyérszalonna, 50 dkg paprika, 40 dkg paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 csípős paprika.

Először a tésztát készítjük el. A lisztet a tojásokkal, csipetnyi sóval és vízzel nem túl keményre meggyúrjuk. Először egy tálban, majd a gyúródeszkán is alaposan kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük, amíg elkészül a lecsó.

A szalonnát, a vöröshagymát és a paprikát felkockázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és kisebb szeletekre aprítjuk. Kevés csípős paprikát is szelünk hozzá.

Egy lábasban fakanálnyi zsíron megsütjük a szalonnát, majd a vöröshagymát kávéskanálnyi sóval üvegesre pároljuk benne. Ekkor kerülnek rá a paprika darabkák, és tíz perc múlva a paradicsom. Ízlés szerint sózzuk, fedő alatt félpuhára pároljuk. Amikor már elkészült, megszórjuk őrölt paprikával, egyet rottyantunk rajta, és a lecsónk elkészült.

A megpihent tésztát lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk. Pár percig szikkadni hagyjuk, közben feltesszük hozzá a vizet melegedni. Metéltre vágjuk a tésztát, és két részben kifőzzük. Leszűrjük, azonnal a lecsóra szedjük. Összekeverjük, és már tálalhatjuk is.