Szilasi smarni

Szilasi smarni

Hozzávalók: 2 bögre kukoricadara, 3 tojás, 5 dl tej, 1 közepes nagyságú krumpli, só, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, kis üveg sárgabarack lekvár, 2 evőkanál kakaó.

Először a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy nagyobb tálban a darát, a tejet, a tojásokat összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát is. A megfőtt krumplit áttörjük, és még melegen a smarni alaphoz adjuk. További húsz percet pihentetjük, hogy a dara kellőképpen megdagadjon.

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, erre ráborítjuk a megpihent tésztát. Hagyjuk, hogy az alja kicsit süljön, majd lapos fakanállal megfordítjuk, és kezdjük kisebb darabokra összetörni. Közben apránként adjuk hozzá a cukrot, ami sütés közben karamellizálódik, és nagyon jó ízt ad az ételnek.

Amikor már kisebb darabokra szétesett a smarni és szép színt kapott, akkor tálalhatjuk. A tányérban megszórjuk kakaóval, és lekvárt kanalazunk a tetejére.