Lekvárral töltött gőzbukta

Lekvárral töltött gőzbukta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 1 dl étolaj, só, 1 teáskanál cukor, 2 dl szilvalekvár, 10 dkg darált mák, 3 evőkanál kakaó, 15 dkg porcukor.

Másfél deci langyos vízbe teáskanálnyi cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztbe beletesszük a tojás sárgáját, a fehérjét pedig habbá verjük. A tojásos liszthez ezután a felfutott élesztőt borítjuk, és annyi langyos vizet adunk még hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Amikor már kezd összeállni a bukta, beledolgozzuk a tojásfehérje habot is. Alaposan kidolgozzuk, közben három evőkanálnyi étolajjal lazítjuk az állagát.

Liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán kézzel széthúzzuk. Szélétől pár centis távolságra teáskanálnyi lekvár halmokat helyezünk. Ezekre ráhajtjuk a tésztát, és egy méretes pohárral, vagy pogácsa szaggatóval kerek formákat szúrunk ki belőle.

Egy serpenyőt felforrósítunk, egy evőkanál étolajat teszünk bele, a tetejével lefelé fordítva belehelyezzük a buktákat. Egy merőkanálnyi forró vizet öntünk rá, és azonnal lefedjük. Öt percig ebben a gőzben főzzük, majd tálcára szedjük, és ízlés szerint cukros mákban, ill. kakaóban megforgatjuk.