Körtefelfújt

Körtefelfújt

Hozzávalók: 1 kg körte, 6 db tojás, 9 evőkanál méz, csipetnyi só, 2 evőkanál olívaolaj, fél teáskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 dl bor, víz. A formák előkészítéséhez olívaolaj.

A körtéket megtisztítjuk, magházukat kiszedjük, nagyobb cikkekre vágjuk, majd egy főzőedénybe tesszük. Öntünk rá bort, három evőkanál mézet. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel. Olívaolajat és annyi vizet borítunk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje a folyadék. Az egészet puhára főzzük, majd a fele folyadékot leöntjük róla.  A többit lehűtjük, és a gyümölcsöt összetörjük. Két evőkanál mézzel édesítjük még, ha szükséges.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat két evőkanál mézzel elkeverjük. A fehérjét habbá verjük, abba is csurgatunk ízlés szerint mézet.

A sütőformát olívaolajjal átkenjük.

A sárgákhoz a körtepépet és a fehérjehabot hozzákeverjük. Ezt töltjük az előkészített formába, amit kemencében, vagy sütőben addig sütünk, amíg a tetején a hab szép pirosra sül.