Mártogatós paprikás perec
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 csapott evőkanál cukor, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl. Mártogató: 3 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál őrölt paprika, 2-3 dl meleg víz, só.
A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk egy kisebb tálkába egy decit. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és várunk vele, míg megkel.
Egy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük teáskanálnyi sóval. Beleütünk egy tojást, két evőkanál tejfölt, két „kanálfej” zsírt, majd a megkelt élesztőt. Elkezdjük kidagasztani, közben annyi langyos tejet adagolunk hozzá, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tésztánk. „Selymesre” kidolgozzuk, majd letakarjuk, és meleg helyen ötven percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a mártogatót. A zsírt felolvasztjuk, őrölt paprikát szórunk bele, meleg vízzel felengedjük. Egy teáskanál sóval jól kiforraljuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel négyzet alakúra formázzuk, amit kicsit kinyújtunk, de maradjon kb. három centi vastag a tészta. Hosszú csíkokat vágunk belőle, ezeket megsodorjuk, kerek pereceket formázunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. Azonnal 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, ott kb. 25 perc alatt elkészül.
Még forrón megforgatjuk a paprikás mártogatóban. Egy tálban hagyjuk lecsorogni róla a felesleges öntetet, és már fogyaszthatjuk is.
Ilyenkor is kínálhatunk mellé mártogatót, abban tunkolva nagyon finom.