Töltött pogácsa

Töltött pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 60 dkg krumpli, 20 dkg zsír, 1,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 3 teáskanál só, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt paprika. Töltelék: 30 dkg darált lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, sertészsír, só, őrölt feketebors, 4 levél bazsalikom, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kis fej káposzta. A pogácsák tetejére 1 tojás.

A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük.

A langyos tejbe kevés cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztben elkeverjük az őrölt paprikát és borsot. Adunk hozzá zsírt, tejfölt, belenyomjuk a burgonyát. Egy egész tojást és két tojás sárgáját borítunk rá, megsózzuk, majd a felfutott élesztővel bedagasztjuk a tésztát.

Lisztet, vagy tejfölt szükség szerint tehetünk még hozzá. Konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd zsíron üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés paradicsompürével összekeverve fedő alatt párolni hagyjuk. A friss bazsalikomot összevágjuk, azt is hozzáadjuk. Hagyjuk kihűlni.

A káposztát lereszeljük, egy serpenyőben zsíron megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán egy centi vékonyra kisodorjuk. Egyik felére lisztezett pogácsaszaggatóval köröket jelölünk, ezek közepébe halmozzuk a töltelékeket. A tészta másik felét ráhajtjuk úgy, hogy az egészet befedje. A körök széleit kézzel lenyomkodjuk, hogy ne nyíljanak ki a sütés során. Kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Tetejüket felvert tojással átkenjük. 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Ezzel a módszerrel ízlés szerint más tölteléket is használhatunk a pogácsákba: pörkölt ledarált maradékát, körözöttet, sajtot, vagy ami éppen otthon akad.