Szögletes sós fánk

Szögletes sós fánk – Kniefleck

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 5 dl tej, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő. A sütéshez 4 evőkanál sertészsír. A tálaláshoz tejföl, só, baracklekvár.

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, adunk hozzá sót, elmorzsolunk benne egy evőkanál sertészsírt, beleütjük a tojást, majd ráborítjuk a megkelt élesztős tejet. Elkezdjük a dagasztást, közben annyi langyos tejet adagolunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Jó levegősre kidolgozzuk, majd letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd centi vastagságúra sodorjuk. Igyekezzünk, hogy téglalap alakú legyen.

Kockákra vágjuk, majd ezeket addig pihentetjük, amíg a zsír felmelegszik. Első forgatásig fedő alatt, utána anélkül sütjük, szép aranyló barnára.

Tálalhatjuk önmagában sóval megszórva, tejföllel a tetején, mint a lángost, de édesen, lekvárral is nagyon ízletes. Kínálhatjuk tartalmasabb levesekhez kenyér helyett, vagy szaftos ételek köreteként.