Halhúsleves

Halhúsleves

Hozzávalók: egy ponty csontos része, 1 keszeg, 2 kárász, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, negyed zeller, 1 karalábé, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 krumpli, 1 zöldpaprika, fél deci paradicsomlé, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 evőkanál egészbors, 3 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 3 borókabogyó. 80 dkg halfilé, só, 20 dkg lúdgége tészta.

A zöldségféléket megtisztítjuk, a nagyobbakat félbe vágjuk. A csontos halakat – a filé kivételével – egy nagyobb fazékban, vízzel felöntve, fedő alatt forrásig főzzük. Leszedjük a habját, majd az egészet úgy, mint a húslevest, bezöldségeljük. A fűszereket és a paradicsomlevet is hozzáadva, nagyon lassú tűzön másfél órán át főzzük.

Közben a kisebb darabokra vágott halfiléket alaposan besózzuk.

Amikor megfőtt a leves, átszűrjük egy másik fazékba. A zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csontos halakra ebben az ételben nem lesz szükség.

A hallevet felmelegítjük, majd belepakoljuk a pontyfilé darabkákat. Ekkor már csak tíz perc főzés szükséges, és a levesünk elkészült. Ilyenkor megkóstolhatjuk, ha kell, sót tehetünk hozzá.

A lúdgége tésztát egy külön edényben kifőzzük, leszűrjük, és az ételünk mellé kínáljuk.