Káposztalé leves
Hozzávalók: (6 főre) 1 kg sertéscsont, 1 liter savanyú káposzta lé, ½ l sűrű paradicsom, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 paradicsom, ½ paprika, ½ karalábé, ½ zellergumó, só, őrölt fekete bors, őrölt paprika, 3 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 teáskanál mustármag, 2 teáskanál koriandermag.
Húsgombóchoz: 50 dkg darált sertés lapocka (dagadó), 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 csokor medvehagyma, 3 evőkanál rizs, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma. Rántás: étolaj, 3 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 dl hideg víz.
A fazékba beletesszük az átmosott csontokat, felöntjük vízzel, adunk hozzá teáskanálnyi sót, és felforraljuk.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket. A sárgarépát és petrezselymet karikákra, a karalábét és zellert kockákra vágva készítjük elő. A leves habját leszedjük, majd belepakoljuk a zöldségeket. A vöröshagymát egészben, a fokhagymát felaprítva adjuk hozzá. A mustármagot, koriandert és babérlevelet teatojásba tesszük, hogy könnyebb legyen kivenni. Lassú tűzön főzzük.
Amikor elkészült, hozzáadjuk a káposzta levét, majd újra felforraljuk. A csontokat és a teatojást kiszedjük.
Elkészítjük a levesbetétet. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a rizst, a medvehagymát, a zúzott fokhagymát, és a fűszerekkel alaposan összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, hogy a fűszerek jól átjárják, majd diónyi gombócokat formázunk belőle. Ezeket a levesben kifőzzük. Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot.
Következik a rántás. Egy kisebb edényben étolajon halványra pirítjuk a lisztet, rászórjuk az őrölt paprikát, és hideg vízzel felengedjük. A levesbe borítjuk, összeforraljuk vele.
Ezután tálalhatjuk.
Ízlés szerint fogyaszthatjuk tejföllel, kenyérrel.