Bakonyi betyár tarhonya

Bakonyi betyár tarhonya

Hozzávalók: (8-10 főre) 70 dkg szarvascomb, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg füstölt kolbász, 80 dkg burgonya, 30 dkg tarhonya, 1 maréknyi szárított erdei gomba, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 4 babérlevél, 1 púpos evőkanál őrölt paprika.

A szalonnát centis kockákra vágjuk, egy edényben szép színesre sütjük. A húst kisebbekre daraboljuk, és hozzáadjuk. Addig sütjük, amíg kéreg képződik rajta. A vöröshagymákat apróra szeljük, azzal együtt pároljuk tovább. A paprikát és paradicsomot is felvágjuk, és hozzáadjuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával, összeaprított erdei gombával, és őrölt paprikával. Másfél deci vizet öntünk alá, és fedő alatt bő két órán át főzzük, közben a levét pótolgatjuk.

Közben a kolbászt karikákra, a burgonyát kockákra vágjuk.

Amikor majdnem puhára főtt az ételünk, beletesszük a burgonyát, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a tarhonyát, újra öntünk rá egy kis vizet, és folytonosan kevergetjük, amíg elkészül, majd jöhet a kolbász is. Egyet forralunk rajta, lefedjük, és a tűzről lehúzva állni hagyjuk, hogy a tarhonya magába szívja a szaftot.

Megkóstoljuk, ha szükséges, pótoljuk a fűszereket. Tálaláskor kenyeret és kovászos uborkát kínálunk hozzá.

A betyár tarhonya készíthető sertéshúsból is, akkor rövidebb a főzési idő.