Májpüréleves
Hozzávalók: 40 dkg sertéscsont, 25 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, 4 vöröshagyma, 40 dkg sertésmáj, 5 dkg sertészsír, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín, 10 szem egészbors, 3 dkg vöröshagyma a rántáshoz, a betéthez 2 szelet szikkadt kenyér.
A csontot fazékban, hideg vízben habzásig főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymából hármat felkockázunk, egyet a külső héjával együtt teszünk a levesbe.
A májat felkockázzuk. A rántáshoz a zsírt felolvasztjuk, barnára pirítjuk benne a lisztet, majd tejszínnel összefőzzük.
A levest lehabozzuk. Belekerülhet az egészbors, a zöldségek, másfél evőkanál só, majd addig főzzük, míg minden megpuhul.
Ekkor a zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csontos részeket pedig egy másik edénybe. A levest leszűrjük.
Egy serpenyőben sertészsíron lepirítjuk a csíkokra vágott hagymát, utána a májat is hozzáadjuk, és lesütjük vele. Fűszerezzük egy teáskanál borssal, egy teáskanál majorannával. Fél deci vízzel összekeverjük, majd a krumplinyomóval, vagy aprítógéppel áttörjük. Szűrőkanálba borítjuk, a főtt sárgarépával együtt beleengedjük a levesbe. Közben néhány merőkanál lével hígíthatjuk.
A szűrőben fennmaradt májat külön adhatjuk a leves mellé, de felhasználhatjuk pástétom készítéséhez is.
Tálalás előtt a tejszínes rántással összeforraljuk.
Pirított kenyérkockát kínálunk hozzá betétként.