Babtorta

Babtorta

Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg darált dió, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, másfél sütőpor, 30 dkg kristálycukor, 5 tojás, csipetnyi só, 6 dl habtejszín, 3 vaníliás cukor, 2 teáskanál porcukor. A forma kikenéséhez zsír.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap fazékban puhára főzzük. Leszűrjük, átpasszírozzuk, kihűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket harminc deka cukorral, csipetnyi sóval kemény habbá verjük.

A tortaformát zsírral kikenjük, aljába sütőpapírt teszünk.

Az áttört, hideg babpürébe beleöntjük a diót, a tojások sárgáját, a zsemlemorzsát, a sütőport, a citromhéjat, és a citromlevet. Apránként elkeverjük a kemény fehérjehabbal, majd tortaformába borítjuk, és lassú tűzön, kb. másfél óráig sütjük.

Amikor megsült, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kevés cukorral és vaníliás cukorral habbá verjük.

A tortát három lapba vágjuk, és betöltjük tejszínkrémmel. A külsejét is bevonjuk tejszínnel, és kinyomó formával kidíszítjük.