Tejes borsóleves csipetkével

Tejes borsóleves csipetkével

Hozzávalók: 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, fél karalábé, fél zellergumó, 50 dkg zöldborsó, 5 dl tej, 1 vöröshagyma, sertészsír, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál cukor, kis csokor zellerzöld. Csipetke: 2 tojás, 30 dkg liszt, kávéskanálnyi só, kevés víz.

A vöröshagymát, zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A zsíron a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a többi zöldségfélét és összesütjük. Az egészet fazékba borítjuk, felöntjük forró vízzel, majd sóval, borssal ízesítve puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét. A tojásokból liszttel, kevés sóval és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta, kemény anyagot gyúrunk, amit lisztezett deszkán kicsit kisodrunk. Csíkokra vágjuk, és kézzel kis gombócnyi csipetkéket sodrunk belőle.

A megfőtt levesbe először a zöldborsót borítjuk, amikor ezzel együtt felforrt, kifőzzük benne a csipetkét. Rászórjuk az őrölt paprikát, megvárjuk, míg elforr a levesben. Beleöntjük a tejet, majd cukorral ízesítjük. A zeller zöldet felaprítjuk, ezzel színesítjük a levesünket.