Kakaspaprikás házi metélt tésztával
Hozzávalók: (8 főre) 1 fiatal kakas, 4 evőkanál zsír, 3 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, só, 4 közepes krumpli. Tészta: 2 tojás, 75 dkg liszt, 1 teáskanál só, víz, 1 evőkanál zsír.
A megtisztított kakast feldaraboljuk. Az összes részét felhasználjuk az ételbe. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
A zsírt egy nagyobb lábasban felmelegítjük, megpároljuk benne a vöröshagymát. Szórunk rá egy teáskanál sót, hogy hamarabb szétfőjön a hagyma.
A paradicsomot és a paprikát kockákra vágjuk, és az üvegesre párolódott hagymára dobjuk. Pár perc múlva őrölt paprikát keverünk bele, majd összeforgatjuk a hússal. Három teáskanál sóval, egy teáskanál őrölt borssal, apróra vágott fokhagymával fűszerezzük és fél liter vizet öntünk alá. Amikor felforrt, bő vízzel felengedjük, és az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
A krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és ezt is a paprikáshoz adjuk. Amikor megfőtt, tálalhatjuk.
Metélt tésztát készítünk hozzá. A lisztbe tojást, sót, és annyi vizet teszünk, hogy össze tudjuk gyúrni a tésztát. Amikor már az összes lisztet beledolgoztuk, gyúrótáblán is alaposan átforgatjuk. Két részre szétvágjuk, majd kicipózzuk. Vékonyra sodorjuk. Lelisztezzük, csíkokra, majd metéltre vágjuk.
Lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, kevés zsiradékkal elkeverjük, és a paprikáshoz tálaljuk.