Mákos pogácsa

Mákos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg darált mák, 50 dkg cukor, 15 dkg sertészsír, vagy vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojás. A tetejére 1 tojás a kenéshez.

A darált mákot a cukorral, liszttel, sütőporral jó alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a tojást, a citrom héját és levét. Elkezdjük összegyúrni, és amennyiben még szükséges, tejföllel lazíthatjuk a tésztát. Ezután 15 percig hűvös helyen, vagy hűtőszekrényben pihentetjük.

Lisztezett lapon két centi vastagra kisodorjuk, berácsozzuk a tetejét, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kicsit megsodorjuk az oldalát, hogy magasabbak legyenek a sütemények, majd kivajazott, liszttel megszórt sütőlapra helyezzük. Felvert tojással átkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Frissen is finom, de hetekig eltartható sütemény.