Töltött káposzta édes káposztából

Töltött káposzta édes káposztából

Hozzávalók: (6 főre) 1 közepes fej káposzta, 1 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 5 közepes vöröshagyma, 35 dkg rizs, 3 evőkanál őrölt paprika, 3 csapott evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 3 dl paradicsomlé. A tálaláshoz tejföl, kenyér.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban kevés sóval üvegesre pároljuk. A tűzről félrehúzva elkeverjük őrölt paprikával.

Az egészben hagyott káposzta torzsáját kivágjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyezzük. Lefedjük, és ahogy egyenként leválnak a levelei, leszedegetjük, és hideg vízbe helyezzük.

Elkészítjük a tölteléket. A darált húst rizzsel, fűszeres, párolt hagymával, sóval, borssal jó alaposan összegyúrjuk.

A káposzta leveleinek vastagabb ereit levágjuk. A közepéből megmaradt apróbb leveleket felkockázzuk, és a főzőedényünk aljában elterítjük.

Ezután megtöltjük a lecsepegtetett leveleket. Egy púpos evőkanálnyi húsos masszát halmozunk a levelek végére, arra ráhajtjuk a káposzta egyik oldalát, feltekerjük, majd a másik oldalon benyomkodjuk, nehogy főzés közben kiszökjön a töltelék. Így tesszük a fazékba.

Amikor az összes káposztával elkészültünk, akkor a fazék tartalmát felöntjük vízzel, egy kisebb tányérral lefedjük, és fedő alatt elkezdjük főzni. Bő negyven perc múlva levesszük a tányért, és ráönthetjük a paradicsomot. Ezzel összerázogatjuk, és további fél órát főzzük.

Kenyérrel, és tejföllel kínáljuk.