Tojásos nudli
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 4 tojás, só, őrölt feketebors.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
Ekkor sóval, csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, hozzáadunk két evőkanál zsírt, egy egész tojást, és apránként belegyúrjuk a lisztet. Akkor jó, ha nem túl kemény, sodorható a tészta.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk.
Lisztezett terítőn, vagy deszkán először hosszú, vékony rudakat alakítunk a tésztából, ezeket feldaraboljuk, és egyenként a tenyerünk alsó részével megsodorjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágva egy serpenyőben, fakanálnyi zsíron megpirítjuk. A megmaradt három tojást csipetnyi sóval felverjük.
A nudlikat lobogó, forró vízben kifőzzük. Leszűrést követően azonnal a hagymás zsírba borítjuk, azzal pár percig sütjük. Utolsóként a tojást is rácsurgatjuk, majd amikor az is megszilárdult, már tálalhatjuk is a tojásos nudlinkat.
Savanyúsággal, vagy salátával önmagában is tartalmas eledel, de szaftosabb ételekhez köretként is megállja a helyét.