Krumplis prósza dönöge módra
Hozzávalók: 2 nagyobb krumpli, 1,75 dl kefir, 2 tojás, 35 dkg liszt, 15 dkg szalonna, zsír, szódavíz.
A tepsit fagyos zsírral vastagon kikenjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A szalonnát felkockázzuk, épp hogy üvegesre sütjük.
A lisztet, kefirt, tojást, sót, egy deci szódavizet tálba teszünk.
A krumplikat megtisztítjuk, lereszeljük, és azt is a tálba borítjuk, majd az egészet összekeverjük. Annyi szódavizet adunk hozzá, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
Ennek nagy részét a tepsiben elterítjük. Megszórjuk szalonnakockákkal, majd a maradék tésztánkhoz adunk még egy tojást és bő fél deci szódavízzel elkeverjük. Ezzel befedjük a tésztánkat, és forró sütőbe helyezve 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje és az alja is ropogósra sül.
A dönöge Somogy megyében sáros kismalacot jelent, ez a prósza a füstölt szalonna miatt kapta a nevét: dönöge módra.