Gombával töltött burgonya

Gombával töltött burgonya

Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú burgonya, 50 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fél deci étolaj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, kis csokor petrezselyemzöld, 15 dkg bacon szalonna, 1 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál liszt.

A burgonyát héjában megfőzzük vigyázva, hogy ne főjön szét. Megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, majd a közepüket kivájjuk. Mindegyik aljára kis talpat vágunk, hogy egyenesen álljanak a sütőpapírral kibélelt, enyhén olajjal átkent tepsiben. A maradék krumpliból is készítünk egy halmot, annak a közepét lenyomkodjuk, hogy legyen helye a gombás ragunak.

A töltelékhez a megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, az olaj és vaj felében lesütjük. A gombát nedves szivaccsal áttöröljük, kis kockákra aprítjuk. A paradicsomot, paprikát és bacon szalonnát is felkockázzuk.

A párolt hagymára ráborítjuk a gombát, a paprikát, fűszerezzük őrölt borssal, sóval, és az egészet összesütjük. Pár perc múlva a paradicsomot is hozzáadhatjuk, ezzel pároljuk tovább.

A tejfölt összekeverjük a liszttel, majd kevés vízzel simára keverjük. Ezzel sűrítjük be a gombás ragut. Amennyiben túl sűrű, vízzel hígítunk rajta.

A szalonnát a maradék olajon és vajon ropogósra sütjük.

A kivájt krumplikat gazdagon megpakoljuk gombás töltelékkel, bacon szalonna darabkákat és reszelt sajtot halmozunk rá, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranyló barnára sül a krumplik tetején.

Hidegtálra is nagyszerű étel. Díszítésként egy főtt tojásból és félbe vágott paradicsomból gombát készíthetünk a közepére.