Köményes sertéssült dödöllével

Köményes sertéssült dödöllével

Hozzávalók: másfél kg sertéstarja, egy evőkanál sertészsír. A páchoz: 2 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma. A dödölléhez: 6 közepes nagyságú krumpli, liszt, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 púpos fakanál sertészsír.

A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát és paradicsomot is felszeleteljük. A húst tálba tesszük, minden oldalát alaposan bedörzsöljük sóval, őrölt borssal és köménnyel. Beterítjük a felaprított zöldségekkel, lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás közben egyszer átforgatjuk. Cserépedényünket beáztatjuk.

Másnap a húst a páccal együtt beletesszük az agyagedénybe, teszünk rá zsírt, és öntünk alá másfél dl vizet. Lassú tűzön, 2,5-3 órán át sütjük. Amikor átpuhult, levesszük az edény tetejét, a húst még visszatesszük, hogy szép pirosra süljön.

A dödölléhez a megtisztított, darabokra vágott krumplit épp csak annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Még forrón a levében megtörjük, és fakanállal annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Jó sűrű tésztát készítsünk, amit alaposan át kell forgatni, ki kell dolgozni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és sertészsírban pirosra sütjük. A tésztából fakanálra veszünk egy nagyobb adagot, ezt megforgatjuk a hagymás zsírban, és evőkanál segítségével kisebb darabokat szaggatunk bele. Az elkészült dödöllét a felszeletelt köményes sült mellé kínáljuk.