Töltött oldalas képviselő módra

Töltött oldalas képviselő módra

Hozzávalók: (10 főre) 3 kg oldalas. Pác: só, őrölt feketebors, 4 gerezd fokhagyma, 5 dl sör. Töltelék: 4 száraz zsemle, 15 dkg szalonna, sertészsír, 1 kg gomba, 50 dkg csirkemáj, 5 főtt tojás, 2 nyers tojás, 2 dl tej, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál majoránna, őrölt feketebors, só. A sütéshez: sertészsír, 2 egész fej fokhagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 1 lilahagyma, 1 kápia paprika, 1 tv-paprika, 4 paradicsom, 4 ág rozmaring, 5 dl száraz vörösbor.

Az egész oldalast a bordák mentén felszúrjuk, de a legjobb, ha ezt egy jó hentesre bízzuk. Alaposan, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fokhagymát zúzunk rá, felöntjük sörrel és egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap áttesszük egy nagyobb tepsibe, és kevés fűszert még szórunk rá.

Megtisztítjuk, és felaprítjuk a hozzávalókat: a szalonnát, gombát, májat, főtt tojást, paradicsomot, paprikát, egy vöröshagymát.

A szalonnát lesütjük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zsiradékot pótoljuk alatta, és egy teáskanál sóval üvegesre pároljuk. Ezután ráborítjuk a gombát, és ezzel együtt pároljuk. Amikor a gomba is megsült, belekerülhet a csirkemáj is. Fűszerezzük őrölt paprikával, két teáskanál őrölt borssal, majoránnával, és kevés sóval.

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A tejet tálba öntjük, sóval, csipetnyi borssal ízesítjük, és az összetördelt zsemléket megáztatjuk benne. Kicsit hagyjuk állni, majd a levét kinyomjuk.

Összeállítjuk a tölteléket. A zsemléket főtt-és nyers tojással, csipetnyi sóval, petrezselyemzölddel összegyúrjuk. Hozzáadjuk a meghűlt gombás anyagot, és az egészet alaposan kikeverjük.

Az oldalas üregét ezzel töltjük meg, majd a nyílást hústűvel rögzítjük.

A megmaradt hagymákat nagyobb darabokra vágjuk. A tepsit kizsírozzuk, az aljába szórjuk a vörös-és lilahagymát, és ráfektetjük a húst. Sarkaira félbevágott egész fokhagymákat teszünk, tetejét átkenjük zsírral, majd megpakoljuk paprika, paradicsom szeletekkel fokhagyma gerezdekkel és rozmaring ágakkal. Vörösbort öntünk alá, alufóliával lefedjük, és 180 fokon két órán át sütjük. Ekkor a fóliát levesszük, és a levével gyakran locsolgatva fél óra alatt szép színesre sütjük.

Amikor elkészült, jó, ha hagyjuk kihűlni, akkor könnyebb szeletelni. Először hosszában félbevágjuk, majd a bordák mentén felszeleteljük.

Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.