Tojásos lecsóval töltött sertéskaraj gancával
Hozzávalók: (5 főre) 10 szelet sertéskaraj, 3 nagy paprika, 3 paradicsom, 2 közepes hagyma, 3 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 evőkanál étolaj, 5 tojás, 15 dkg liszt, étolaj a sütéshez. Ganca: 1 kg krumpli, 40 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 3 vöröshagyma, étolaj.
Először a lecsóhoz a vöröshagymát szálasra, a paprikát kis csíkokra, a paradicsomot kockákra vágjuk.
A hagymát kevés étolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal és őrölt paprikával. Végül beletesszük a paradicsomot, és addig pároljuk, amíg elfővi a levét. Három tojást felütünk, teáskanálnyi sóval felverjük, és a lecsóban krémesre sütjük.
Amíg kihűl, előkészítjük a húst. A dupla, nagy karajszeleteket kiklopfoljuk, enyhén mindkét oldalukon sózzuk és borsozzuk. Két tojást csipetnyi sóval felverünk.
A hússzeletek közepébe evőkanálnyi lecsós tölteléket halmozunk, felhajtjuk, a széleit lenyomjuk, majd lisztben, tojásban és újra lisztben átforgatjuk. Felhevített olajban lassú tűzön, fedő alatt sütjük. Idő közben átforgatjuk, és színesre pirítjuk.
A gancához a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágva fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, és puhára főzzük.
A vöröshagymát felkockázzuk, serpenyőben, étolajon lepirítjuk.
A megfőtt krumplit kiszedjük a vízből, áttörjük, majd a főzővizet újra felforraljuk, és visszaöntjük bele a burgonyát. Apránként, fakanállal folytonosan keverve hozzáadagoljuk a lisztet. Akkor jó a ganca, ha jó kemény, kidolgozott tésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk.
Egy nagyobb tál aljába bő fél deci étolajat öntünk. A tál szélére késsel kis gancákat szaggatunk a tésztából, majd amikor körbe értünk, lepiszkáljuk az étolajba. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes anyagunk elfogy. Közben rázogatjuk, de keverni nem szabad.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, ebben szép színesre pirítjuk a gancákat.
Tálalásnál a húsokat ferdén kétfelé vágva, a pirított hagymával megszórt gancával kínáljuk.