Tepertős bodag

Tepertős bodag

Hozzávalók: (1 sütőtepsihez) 50 dkg liszt, 25 dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 3 teáskanál só, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál cukor, 1 egész tojás a tetejére.

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt.

Az átszitált lisztet sóval, zsírral és tepertővel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, majd a megkelt élesztővel összedolgozzuk a tésztát.

Lelisztezzük, letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.

Ezután lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk. Kiszaggatjuk, berácsozzuk a tetejét, oldalát megsodorjuk, hogy magasabb legyen, így helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét felvert tojással átkenjük, majd 170 fokon húsz perc alatt megsütjük.