Hozzávalók: (6 főre) 30 dkg füstölt porcos bordavég, 30 dkg bagóca (csicseriborsó), 20 dkg sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 kis zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg krumpli, 10 dkg petrezselyem, 2 fakanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 csokor petrezselyemzöld. Csipetke: 1 tojás, 10 dkg liszt, csipetnyi só.
A bagócát előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a füstölt húst kisebb darabokra vágjuk, a sárgarépát, petrezselymet, zellert és krumplit megtisztítjuk. A gyökérzöldségeket karikákra, a többit kockákra szeljük.
Egy fazékba, bő vízbe felrakjuk a füstölt húst a leszűrt bagócával. Fűszerezzük babérlevéllel, borssal, köménnyel, teáskanálnyi sóval. Mellé dobjuk a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát is.
Bő fél órát fedő alatt főzzük, és amikor már puhulnak a hozzávalók, beletesszük a sárgarépát, petrezselymet, zellert és a csokorba kötött petrezselyemzöldet is. Ezekkel együtt tovább főzzük.
Közben egy tojással, liszttel és kevés sóval tésztát gyúrunk, amit apróra elcsipkedünk.
A levesbe belepakoljuk a krumplit. Amíg megfő, elkészítjük a rántást. A zsíron aranyló barnára pirítjuk a lisztet, majd félrehúzzuk, és belekeverjük a paprikát. Hideg vízzel felengedjük és ezzel a levest besűrítjük.
A legvégén hozzáadjuk a csipetkét, ezzel együtt főzzük készre. Amennyiben szükséges, adunk még hozzá sót.
Erdőtarcsán az a szokás, hogy a bagóca leves mellé tepertős bodagot, vagy más kelt tésztát sütnek második fogásként.