Hajdinaleves

Hajdinaleves

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 nagyobb szál petrezselyem gyökere, 2 sárgarépa, 15 dkg hajdinakása, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 teáskanál só, kis csokornyi petrezselyem zöldje.

A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet és sárgarépát megtisztítjuk, és hosszabb hasábokra vágjuk.

A szalonnát kevés zsíron kiolvasztjuk, megpároljuk benne a vöröshagymát, a zöldséget és sárgarépát.

A hajdinakását forró vízben átmossuk. Leszűrjük, majd kétszer hideg vízzel is leöblítjük.

A párolódó zöldségeket megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleborítjuk a hajdinát, és azonnal felengedjük két liter vízzel.

A burgonyát meghámozzuk, vékonyra felkockázzuk, és a levesbe borítjuk. Kevés sóval ízesítjük, és készre főzzük.

A megfőtt ételbe apróra vágjuk a petrezselyem zöldjét, és azonnal tálaljuk.