Leveles lepény

Leveles lepény

Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, só, 80 dkg darált tepertő, 10 dkg sertészsír.

A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, és sós vízzel összedagasztjuk. Alaposan kidolgozzuk, mint a kenyértésztát, és letakarva kelni hagyjuk.

A tepsit vastagon kizsírozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, összegyúrjuk, kétfelé vágjuk, és két cipót alakítunk belőle. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Tetejüket tepertőkrémmel, vagy darált tepertővel megkenjük, ízlés szerint sózzuk, összehajtogatjuk, és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Belerakjuk a sütőformába, késsel felkockázzuk, és 10 percet pihentetjük. Tetejüket zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.