Babos répa füstölt bürkével

Babos répa füstölt bürkével

Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 1 kg savanyított tarlórépa, 50 dkg füstölt sonka, 50 dkg disznóbürke, 1 vöröshagyma, 1 színes paprika, 4 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 1-2 evőkanál őrölt paprika, 10 szem egész bors, 1 kávéskanál só. A rántáshoz egy evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt.

A babot a főzést megelőző este beáztatjuk, másnap kávéskanálnyi sóval, 2 babérlevéllel, és egy színes paprikával puhára főzzük. Amikor felforr, a habját leszedjük.

A répát egy másik fazékba tesszük. Két babérlevéllel, egész borssal, 1 teáskanál őrölt paprikával ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt puhára főzzük.

A sonkát nagyobb kockákra vágjuk, és a bürkével együtt megfőzzük.

Amikor a répa megfőtt, beleszedjük a húst, és a megfőtt babot. Összeforraljuk, közben rántást készítünk. A zsíron a lisztet zsemlyeszínűre pirítjuk, egy evőkanál őrölt paprikával elkeverjük, kevés vízzel, és a sonka főzőlevével felengedjük. Összeforraljuk, és a répára öntjük.

Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.

Ezt az ételt savanyú répa hiányában káposztával is készíthetjük, azzal is nagyon finom.