Pampuska tojáshabos krémmel

Pampuska tojáshabos baracklekvár krémmel

Hozzávalók: 1 kg liszt, fél evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál kristálycukor, 4 tojás, 1 liter tej, 4 evőkanál étolaj. A sütéshez 2 liter étolaj. A habhoz: 2 tojás fehérje, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál baracklekvár.

A lisztet átszitáljuk. A tejet langyosra melegítjük. A tojásokat szétválasztjuk.

A lisztbe három evőkanál cukrot, sót szórunk.

Egy kisebb edénybe egy evőkanál cukrot, élesztőt, langyos tejet teszünk. A tojásfehérjét habbá verjük. A sárgákat is összekeverjük.

A liszthez adjuk a megkelt élesztőt, a tojások sárgáját, fehérjét, az étolajat, majd fakanállal folyamatosan dagasztva, a langyos tejet adagolva elkezdjük összeállítani a tésztát. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy jól kidolgozható, nokedli állagú, levegős anyagot kapjunk.

Amikor elkészült lelisztezzük, letakarjuk, és egy órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kézzel széthúzzuk, majd sodrófával is enyhén megsodorjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk. Lisztezett tálcán még pihentetjük egy kicsit, közben az olajat felforrósítjuk.

A fánkokat a deszkáról felvéve átfordítjuk, kicsit széthúzzuk, úgy helyezzük a forró olajba. Fedő alatt kezdjük sütni, amíg az alsó fele megpirul, utána fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Amikor az is szép színes lett kiszedjük, lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk.

A habhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a cukorral is átdolgozzuk, végül baracklekvárral szép színt adunk a krémnek. Ezzel töltjük a pampuskák felső mélyedéseit.