Bürke pörkölt kerékrépa salátával

Bürke pörkölt kerékrépa salátával

Hozzávalók: 1 kg sertésbőr, 2 száraz, csípős pirospaprika, 2 babérlevél, 2 fokhagyma, 4 vöröshagyma, só, 2 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors.

A salátához: 10 dkg kerékrépa zsenge, télvégi hajtása, 2 teáskanál só, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor, 2 gerezd fokhagyma.

Köretként 1 kg burgonya.

A bőrkét megtisztítjuk, átmossuk, és fűszeres vízben előfőzzük. Teszünk bele 1 csípős paprikát, 1 babérlevelet, 1 gerezd fokhagymát, 1 közepes nagyságú vöröshagymát, és csipetnyi sót.

A sertészsírt felolvasztjuk egy nagyobb lábosban, és belekockázzuk a vöröshagymát. Csipetnyi sót szórunk rá, és üvegesre pároljuk.

Az előfőzött bürkét leszűrjük, a főzőlevet félretesszük. A bőrdarabokat kisebb csíkokra vágjuk. A megpárolódott hagymát őrölt paprikával és a bürkével összekeverjük. Felengedjük annyi főző lével, hogy ellepje. Fűszerezzük 1 babérlevéllel, 1 száraz erős paprikával, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, 1 teáskanálnyi őrölt feketeborssal. Összekeverjük, és fedő alatt legalább fél órát főzzük.

A salátához a répahajtásokat átmossuk. Két dl vízbe sót, ecetet, cukrot és kockákra vágott fokhagymát teszünk, és felmelegítjük. Amikor forr, levesszük a tűzről, és szűrőn keresztül a salátára öntjük. Ebben a lében hagyjuk kihűlni a salátát.

A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, megtisztítjuk, és hasábokra vágva kínáljuk a bürke pörkölt mellé.