Zöldséges lepény

Zöldséges lepény

Hozzávalók: 25 dkg liszt, víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, só, 1 evőkanál étolaj. Töltelék: 10 dkg húsos kolbász, 5 dkg sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 30 dkg cukkini, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, őrölt feketebors. A forma kikenéséhez vaj.

A lisztet tálba szitáljuk. Belekeverjük a sót. Langyos vízben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és a liszthez adjuk. Annyi langyos vizet öntünk még hozzá, hogy jól gyúrható anyagot kapjunk, amit jól kidolgozunk. Amikor már simul a tészta, beledolgozzuk az étolajat is. Letakarjuk, langyos helyre tesszük, és addig pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.

A szalonnát, sonkát, kolbászt felkockázzuk, serpenyőbe borítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, majd azt is hozzáadjuk, és az egészet együtt lepirítjuk.

A cukkinit alaposan megmossuk, a zöld héjával együtt felkockázzuk.

A tejfölben elkeverjük a tojásokat, és sóval, borssal ízesítjük.

Amikor a szalonna kiadta a zsírját, hozzáadhatjuk a cukkinit is. Lefedjük, pár percig együtt pároljuk, majd félrehúzva hűlni hagyjuk.

A megkelt tésztát akkorára sodorjuk, hogy a peremes, kerek sütőedényünket beborítsa. A formát kivajazzuk, majd beleegyengetjük a tésztát úgy, hogy az oldalakat is befedje.

A meghűlt cukkinis sonkához hozzákeverjük a tejfölös öntetet, és az egészet a tésztára borítjuk. A sajtot a tetejére reszeljük. Negyed óráig a tálban még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.