Sült barátfüle sárgabarackkal

Sült barátfüle sárgabarackkal

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 1 tojás, 3 tojás sárgája, késhegynyi tört szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja, gyűszűnyi rum, csipetnyi só, 2 evőkanál tejföl. Töltelék: 30 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg vágott dió, 3 evőkanál baracklekvár. A sütéshez fél liter étolaj.

A lisztet tálba öntjük, a kockákra vágott vajat elmorzsoljuk benne. Beletesszük a citromhéjat, porcukrot, szegfűszeget, a tojásokat. A tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk, közben rumot és csipetnyi sót is adunk hozzá. Amikor már gyúródeszkán is jól kidolgoztuk, akkor lelisztezzük, letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt barackokat apró darabkákra szeljük, és a vágott dióhoz borítjuk. Adunk hozzá három evőkanál kajszilekvárt, ami összefogja a tölteléket, de vigyázzunk, ne legyen folyós, mert akkor könnyen kifolyhat a sütés során.

A megpihent tésztát vékonyra kisodorjuk. Fánkszaggatóval nagy köröket készítünk, ezek közepébe egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk. A tészták szélét átkenhetjük tojásfehérjével, hogy biztosan jól zárjanak. Felhajtjuk félbe, és a barátfülék szélét villával alaposan benyomjuk, így sütés során nem fognak szétnyílni.

Felhevített étolajban folyton forgatva kisütjük. Gyorsan elkészül, elegendő világosra sütni. Kiszedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral enyhén leszórva kínáljuk.