Ferdinánd

Ferdinánd

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő. Az élesztőhöz 2 evőkanál cukor. A krémhez 20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor. A formák kikenéséhez vaj, 10 dkg kristálycukor. A locsoláshoz 3 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor.

A tejet meglangyosítjuk, cukrot szórunk bele, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félretesszük, hogy megkeljen.

A tojásokat felütjük, csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a tejföllel elkeverjük.

Tűzálló edényeket kivajazunk, és bőségesen megszórjuk kristálycukorral.

A tojásos tejfölbe beleöntjük a megkelt élesztős tejet, és liszttel finom kalács tésztát dagasztunk belőle. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már szép sima, hólyagos a tésztánk, akkor a tálban lisztezéssel cipót formázunk belőle, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

Közben a krémhez a cukrot a margarinnal habosra keverjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán három cipóra szétvágjuk, és egyenként elnyújtjuk. Cukros margarinnal átkenjük, majd felgöngyöljük. Kicsi oszlopokat vágunk belőle, és ezeket egymás mellé a kikent, cukrozott sütőformába állítjuk.

Előmelegített sütőbe toljuk, és amikor már jó félig megsült, akkor a cukros tejszínnel alaposan meglocsoljuk. Visszatoljuk, és készre sütjük. A tálból tálcára borítva kínáljuk.