Grízes lángos

Grízes lángos

Hozzávalók: (2 lángoshoz) a krémhez: másfél liter tej, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, kb. másfél bögre búzadara, csipetnyi só. A tésztához: 1 kg liszt, 1 tojás, 6 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 12 dkg margarin, fél dl étolaj. A tepsik előkészítéséhez sertészsír, a tészták tetejére 1 felvert tojás.

Először a krémet készítjük el. A másfél liter tejet felforraljuk, cukorral, vaníliás cukorral, és csipetnyi sóval ízesítjük. Annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy sűrű tejbedarát kapjunk. Folytonosan kevergetve készre főzzük, és félretesszük, hogy teljesen kihűljön.

Elkészítjük a tésztát. Egy deci langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni. A megmaradt tejben felolvasztjuk a margarint.

A lisztet tálba tesszük, beleütjük a tojást. Hozzáadjuk először a felfutott élesztős, majd a margarinos tejet is. Ezekből a hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. A végén az étolajjal is alaposan átdolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen pihentetjük, amíg kétszeresére dagad a tészta.

Lisztezett gyúrótáblán négy gombócot alakítunk belőle. Mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk.

Két tepsit kizsírozunk. Az első két lapot a sütőformák aljába helyezzük. A kihűlt grízt villával áttörjük, és elfelezve a tésztákra kenjük. A megmaradt két cipót ugyanúgy kisodorjuk, mint az előzőket, ezek kerülnek a sütemény tetejére. Tíz percig még kelni hagyjuk, utána felvert tojással átkenjük, villával sűrűn átszurkáljuk, és előmelegített sütőben szép aranyló barnára sütjük.

A tepsiből még melegen kicsúsztatjuk, felvágni kis hűtés után lehet.