Fahéjas cirkos kalács
Hozzávalók: (2 tepsi, 30 db kalácshoz) 1 kg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 20 dkg margarin, 2 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 5 dl tej. A cirokszárakhoz zsír. Tetejére: 1 tojás, 20 dkg cukor, 2 dkg őrölt fahéj.
A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőhöz két decit kiveszünk, beleszórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. A margarint a megmaradt tejben feloldjuk.
A lisztet megszitáljuk, kevés sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a megkelt élesztős tejet, és a margarinos tejjel jó alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Egy műanyag zacskóval és konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
Egy tojást felhabolunk. A cirokszárakat bezsírozzuk. A cukrot a fahéjjal összekeverjük.
Amikor szépen megszaporodott a tészta, lisztezett gyúródeszkán tenyérnyi darabokat vágunk belőle. Ezeket egyenként hosszú rúddá sodorjuk, majd a cirokszárakra tekerjük.
Tetejüket áthúzzuk felvert tojással, és megmártjuk fahéjas cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben szép színesre sütjük.
Cirokszár helyett roló formára is tekerhetjük a tésztát.