Törteli juh pörkölt

Törteli juh pörkölt

Hozzávalók: (20 főre) 10 kg birkahús (vegyesen csontos és színhús), 50 dkg sertészsír, 2 kg vöröshagyma, 1 üveg lecsó,, 15 dkg füstölt szalonna, 1 paradicsom, 4 evőkanál só, 1,5 evőkanál őrölt feketebors, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, 4 tv-paprika, 1 csípős paprika, 3 evőkanál paprikakrém, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 1 fej fokhagyma, 2 dl vörösbor.

A hozzávalókat előkészítjük. A húst a faggyúktól megtisztítjuk, egyforma darabokra vágjuk. A szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, tv-paprikát, paradicsomot felkockázzuk.

Egy bográcsban bő vizet forralunk, ebben először megabáljuk a húst, így nem lesz olyan határozott íze a birkának. 15 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük.

A bográcsból a vizet kiöntjük, és zsírt olvasztunk benne, majd ráborítjuk a szalonnát. Amikor átsült, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Erre először a házi lecsót, majd az összeaprított paprikát, a kétféle paprikakrémet és a paradicsomot tesszük. Ezeket negyed órán át sütögetjük, ekkor kerülhet rá a hús. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt paprikával, fokhagymával. Hústól függően másfél-két órán át főzzük.

Amikor már majdnem kész, beletesszük a csípős zöldpaprikát, és ráöntjük a vörösbort is. Ezekkel együtt készre főzzük.

Hasábokra vágott, főtt krumplival és kovászos uborkával tálaljuk.