Szedres csodaszarvas pörkölt fongárti dödöllével
Hozzávalók: 3 kg szarvashús (lábszár és comb), sertészsír, 60 dkg vöröshagyma, 1 lilahagyma, 3 tv-paprika, 1 csípős paprika, 3 paradicsom, 10 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál szederlekvár, 6 dl száraz vörösbor, 1 dl házi paradicsomlé, 15 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld. Fűszerek: 5 teáskanál őrölt paprika, 6 szem borókabogyó, 4 babérlevél, 1 teáskanál kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, só, őrölt feketebors, 3 dkg szárított gomba, házi paprikakrém.
Dödölle: 1,5 kg krumpli, 50 dkg vöröshagyma, 30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, só, zsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, a lila hagymával együtt felkockázzuk. A zsírt bográcsban felolvasztjuk, ráborítjuk a hagymákat és elkezdjük párolni. Közben a paprikákat felszeleteljük, a szalonnát és a húst kockákra vágjuk.
A szalonnát a párolódó hagymához keverjük, amikor kiadta a zsírját, szórunk rá teáskanálnyi sót és három teáskanál őrölt paprikát. Ezután rápakoljuk a húst, és elkezdjük sütni.
A paradicsomot és a fokhagymát is előkészítjük.
Amikor a hús levet engedett, rátesszük a paprikát, paradicsomot és a fokhagymát.
Negyed óra múlva fűszerezzük. Beletesszük a szárított gombákat, a fűszereket, további két teáskanál őrölt paprikát, a házi paradicsomlevet. Ezekkel együtt másfél-két órán át főzzük.
Az elkészülés előtt fél órával vörösbort, egy csokor vágott petrezselymet, végül a szeder dzsemet is hozzákeverjük.
Dödöllét készítünk hozzá. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágva fazékban annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi a burgonyát, megfőzzük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és zsírban megpirítjuk.
A megfőtt krumplit a levében összetörjük, apránként lisztet adagolunk hozzá, és azzal együtt összefőzzük.
Zsírt olvasztunk, egy keveset öntünk a krumplis masszára, és két zsírozott kanállal dödölléket szaggatunk egy serpenyőbe, amit lepirítunk.
A sült hagymát ráhalmozzuk, és a dödöllét a pörkölthöz tálaljuk.