Vadpörkölt dödöllével

Vadpörkölt dödöllével

Hozzávalók: (20 főre) 5 kg vaddisznó comb, 60 dkg vöröshagyma, 50 dkg sertészsír, 5 dkg őrölt fűszerpaprika, 1 babérlevél, 30 dkg paradicsom, 30 dkg tv-paprika, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, 8 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor.

A dödölléhez: 2 kg burgonya, só, 1 kg liszt, 30 dkg sertészsír, 20 dkg vöröshagyma.

A vadhúst felkockázzuk, vízzel felöntjük, és 45 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és hideg vízzel többször átöblítjük.

A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és zsírban megpároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk őrölt paprikával, belekeverjük a húst, felöntjük másfél liter vízzel, dobunk rá egy babérlevelet, és másfél óráig főzzük.

Közben a paprikát, paradicsomot felszeleteljük, és a félkész pörkölthöz adjuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, szerecsendióval, majoránnával, köménnyel. Ízlés szerint sózzuk, belenyomjuk a megtisztított fokhagymát. Amikor már puhára főtt, ízesítjük 3 dl vörösborral. Egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk.

A dödölléhez a megtisztított, kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük. Közben egy nagyobb lábosban a lisztet egy evőkanál sóval előmelegítjük. Merőkanállal rámerjük a burgonyát, és fakanállal állandóan kevergetve, lassú tűzön összetörjük. Annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyit felvesz a liszt.

A sertészsírban a kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk.

A kidolgozott dödöllét tányérban kilapítjuk, hagymás zsírt öntünk a tetejére. Kizsírozott tepsibe evőkanállal beleszaggatjuk a masszát. Sütőben addig sütjük, míg az alja szép ropogósra sül.