Medvehagymás langalló

Medvehagymás langalló

Hozzávalók: (4 langallóhoz) 2 kg liszt, 3 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, 1 deci étolaj, 3 evőkanál medvehagyma krém, 4 közepes krumpli. A tetejére tejföl, reszelt sajt.

A krumplit megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, áttörjük. A lisztet nagy tálba (vagy teknőbe) borítjuk, fészket készítünk a közepébe. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, langyos vizet öntünk rá, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.

A felfutott élesztős víz köré sót szórunk, rápakoljuk a medvehagyma krémet és a langyos krumplit. Étolajat csurgatunk rá, majd a langyos vizet apránként adagolva bedagasztjuk a tésztát. Ököllel nyomkodva alaposan kidolgozzuk. Letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

Ezután négyfelé vágjuk, lisztezett deszkán egyenként kicipózzuk. Ezeket is pihentetjük tíz percig.

Amennyiben kemencében sütjük, előkészítjük a sütőlapátot. Lelisztezzük, vizes kézzel szétnyomkodjuk rajta a langallót, majd a felfűtött kemencébe toljuk. Természetesen sütőben is elkészíthetjük.

Amikor megsült, ruhák közé helyezzük, ott hagyjuk hűlni, hogy egy kicsit átgyengüljön. Ezután felvágjuk. Ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal megszórhatjuk a tetejét.