Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 nagy sárgarépa, 1 nagy petrezselyemgyökér, 1 paradicsom, 3 teáskanál só, 1 szál zellerzöld, 2 babérlevél, 1 csapott teáskanál feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika.
Gölődin: 50 dkg krumpli, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír.
Először a gölődinhez meghámozzuk a krumplit, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és petrezselymet karikákra vágjuk. A vöröshagymát kis kockákra aprítjuk, majd egy evőkanálnyi zsíron üvegesre pároljuk. Ekkor ráborítjuk a gyökérzöldségeket, és együtt sütjük pár percig. Sóval, borssal, őrölt paprikával, babérlevéllel elkeverjük, és két liter vízzel felöntjük. Apróra vágott zellerzöldet és egy egész paradicsomot dobunk rá, ezekkel együtt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Beletesszük a zsírt, a sót, a tojást, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet. A végén már kézzel gyúrjuk, amíg összeáll. Ekkor kis gombóckákat, azaz gölődineket gömbölyítünk belőle. Ezeket a levesben kifőzzük, és tálalhatjuk.
Tiszakürtön az a szokás, hogy nagyobb adagot készítenek a tésztából, és a leves mellé pacsit készítenek második fogásként.