Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. A sütéshez két-három evőkanál sertészsír. A tálaláshoz bármilyen ízű lekvár, porcukor. A sós változathoz: 1,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
Amikor már kellőképp megpuhult, leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Beletesszük a zsírt, a sót, a tojást, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet. A végén már kézzel gyúrjuk, amíg összeáll. Ekkor szilvásgombóc nagyságú darabokat szakítunk belőle, ezeket először gömbölyűre formázzuk, majd két kezünk között ellapítjuk.
Serpenyőben felhevített zsírban mindkét oldalukon aranyló barnára sütjük. A zsiradékból kiszedve lecsepegtetjük.
Fogyaszthatjuk magában, mint a pogácsát, vagy sósan, tejfölös, fokhagymás mártogatóval. A legtöbben az édes változatot kedvelik. Megszórhatjuk porcukorral, és adhatunk hozzá bármilyen ízű gyümölcslekvárt.