Töltött gölődin leves
Hozzávalók: 1 karalábé, 1 petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, fél zellergumó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kicsi vöröshagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 50 dkg krumpli, 2 főtt tojás, 1 szelet kenyér, 2 fakanál sertészsír, 20 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 teáskanál őrölt paprika.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk.
A zöldségeket megpucoljuk, kis hasábokra vágjuk. Levesfőző edénybe pakoljuk, felöntjük vízzel, és teáskanálnyi sóval, fedő alatt elkezdjük főzni.
A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A kenyeret felkockázzuk, majd zsírban megpirítjuk. A keményre főzött tojásokat is kis darabkákra vágjuk és a pirított kenyérhez adjuk.
A kolbászt felkarikázzuk, majd kézzel eltépkedve a töltelékhez adjuk. Kávéskanálnyi sóval, kevés őrölt borssal fűszerezve összekeverjük.
A főtt krumplit megsózzuk, beleütjük a tojást, és liszttel tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán kisodorjuk, kockákra vágjuk, közepükbe tölteléket halmozunk, és gombócokká gömbölyítjük.
Kevés zsírban az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk. Kicsit átfuttatjuk benne a petrezselyemzöldet, majd rászórjuk az őrölt paprikát, felengedjük vízzel, és a levesbe borítjuk.
Ezután beletesszük a gölődineket is, ezekkel együtt készre főzzük a levesünket.